wtorek, 25 stycznia 2011

Okoń w maśle cytrynowym - szybko, tanio i zdrowo

W jednym z moich artykułów pisałem jak szybko, sprawnie i bez frustracji (czyli zdrowo) obrać okonia ze skóry. 

 

Link do tego artykułu:

Zdrowie to ryby - tani i szybki sposób na obranie okonia ze skóry

 

Czas aby naszego zdrowego okonia "wykorzystać" :-) no może nie dosłownie.

Czas zrobić z niego pyszne, smaczne, tanie i oczywiście bardzo zdrowe danie.


Zatem do dzieła :-)

 

Okoń w maśle cytrynowym


 

NIEZBĘDNE "ZDROWE" PRODUKTY:

 WARIANT dla 2 osób

- 1 kg filetów z okonia

- 0,5 kostki masła lekko solonego - NIE TRZEBA DODAWAĆ SOLI (MA BYĆ ZDROWO)

- 1 kieliszek białego wytrawnego wina - niewielka ilość jest zdrowa i na pewno zadziała relaksująco :-)

- sok z trzech cytryn
- 1 łyżka stołowa natki pietruszki

 

Czas na działanie - czyli aktywne, szybkie i zdrowe gotowanie:

1. Umyć i osuszyć naszą zdrową rybkę:

Zdrowie to ryby - tani i szybki sposób na obranie okonia ze skóry

2. Na patelni rozpuścić masło.
3. Położyć rybę na patelni i smażyć 2-3 minuty na średnim ogniu. Delikatnie odwrócić naszą zdrową rybę na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty. 
4. Dodać sok z cytryny i białe wino. 
5. Gotować około 5 minut, aż płyn nieco zredukuje swoją objętość, a ryba będzie dobrze wysmażona (soczysta, smaczna i zdrowa).
6. Przed podaniem posypać natką pietruszki. 

Życzę udanego gotowania
Smacznego
Pozdrawiam
Krzychun78

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz