W jednym z moich artykułów pisałem jak szybko, sprawnie i bez frustracji (czyli zdrowo) obrać okonia ze skóry.
Link do tego artykułu:
Zdrowie to ryby - tani i szybki sposób na obranie okonia ze skóry
Czas aby naszego zdrowego okonia "wykorzystać" :-) no może nie dosłownie.
Czas zrobić z niego pyszne, smaczne, tanie i oczywiście bardzo zdrowe danie.
Okoń w maśle cytrynowym
NIEZBĘDNE "ZDROWE" PRODUKTY:
WARIANT dla 2 osób
- 1 kg filetów z okonia
- 0,5 kostki masła lekko solonego - NIE TRZEBA DODAWAĆ SOLI (MA BYĆ ZDROWO)
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina - niewielka ilość jest zdrowa i na pewno zadziała relaksująco :-)
- sok z trzech cytryn
- 1 łyżka stołowa natki pietruszki
Czas na działanie - czyli aktywne, szybkie i zdrowe gotowanie:
1. Umyć i osuszyć naszą zdrową rybkę:
Zdrowie to ryby - tani i szybki sposób na obranie okonia ze skóry
2. Na patelni rozpuścić masło.
3. Położyć rybę na patelni i smażyć 2-3 minuty na średnim ogniu. Delikatnie odwrócić naszą zdrową rybę na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty.
4. Dodać sok z cytryny i białe wino.
5. Gotować około 5 minut, aż płyn nieco zredukuje swoją objętość, a ryba będzie dobrze wysmażona (soczysta, smaczna i zdrowa).
6. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Życzę udanego gotowania
Smacznego
Pozdrawiam
Krzychun78
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz