poniedziałek, 24 stycznia 2011

Zdrowie to ryby - tani i szybki sposób na obranie okonia ze skóry

Można się rozpisywać na temat zdrowego jedzenia, dietetycy i "inni znawcy" podkreślają, że "nie ma to jak zdrowa - dobra RYBKA". Muszę się z nimi zgodzić, tylko to piekielne patroszenie i obieranie. Zajmuje dużo czasu (a czas to pieniądz) no i przysparza wile frustracji (co nie jest dobre dla naszego zdrowia). 

Ale ponieważ miało być o rybach (zdrowym i tanim jedzeniu) no to do brzegu :-)

W artykule tym przedstawiam jak szybko obrać okonia - przygotować filety.

Jeśli chcesz zjeść okonia nie musisz się męczyć. Nie próbuj skrobać jego mocno osadzonej łuski - obierz go ze skóry w prosty, szybki i tani sposób. 

1.Uśmierć rybę i zrób małe nacięcie na karku.

 
2. Czubkiem noża natnij płytko skórę na grzbiecie po obu stronach płetwy grzbietowej,  zaczynając od nacięcia jak w punkcie 1  - na ogonie kończąć.

 3.Przy pomocy noża wyrwij płetwy grzbietowe zaczynając od strony ogona.

 4. Oderwij palcami skórę od mięsa po obu stronach ryby.

 5. Przetnij nożem mięso na karku.

6. Wyrwij "wnętrzności" ze skóry-  powinny one pozostać przyklejone do skóry.

 7. Po wyczyszczeniu pozostałości (pęcherza pławnego, obcięciu płetw brzusznej i ogonowej) - filet czystego, pięknego i super zdrowego mięsa okoniowego jest gotowy  :-)

Naprawdę polecam tą szybką i tanią metodę. 
Spróbujcie a nigdy nie będziecie chcieli skrobać "Waszej ZDROWEJ RYBKI"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz