poniedziałek, 24 stycznia 2011

Szybko, tanio, smacznie i już po obiadku

Tym razem coś dla tych, którzy są bardzzzzzzzooooooo głodni a sam proces przygotowania posiłku doprowadza ich do szaleństwa. 

Niska cena i szybkość przygotowania posiłku są tutaj największym atutem, a i sam posiłek niczego sobie. Nie jeen łakomczuch się skusi :-)


Popeye – marynarz , który siłę czerpie z jedzenia szpinaku

PRODUKT
100 g makaronu penne (większe rurki) - na 1 osobę
1 paczka mrożonego szpinaku - około 1/3 paczki na 1 osobę
ser żółty, 50g na osobę
oliwa lub olej
przyprawy - sól i pieprz do smaku

No to do dzieła :-)
Ugotować makaron (
Al dente  – tak przyrządzony i smaczny makaron powinien być jędrny, lekko twardy i stawiać lekki opór zębom).

W tym samym czasie rozgrzać niedużą ilość oleju na patelni. Gdy olej się rozgrzeje, wrzucić na niego zamrożony szpinak. Rozdrabniać szpinak i pilnować, żeby rozmroził się w całości.

Zetrzeć żółty ser (może być np. Gouda). Ponieważ jesteśmy bardzo głodni mogą to być dość duże kawałki. Ważne, żeby nie były zbyt grube.

Gdy nasz makaron penne jest gotowy, odlać go, po czym jeszcze gorący wrzucić na patelnię do szpinaku.
 
Całość posypać startym serem, ewentualnie przyprawami do smaku.
 
Mieszać przez chwilę czekając, aż roztopi się ser.
 
Wyłożyć na talerz.
Gotowe szybkie i tanie jedzonko :-)
 

Smacznego
Pozdrawiam

Krzychun78

zdrowoitaniougotowane.blogspot.com 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz