środa, 26 stycznia 2011

ZDROWE GOTOWANIE...

Żeby przygotować posiłek w zdrowy i smaczny sposób, nie trzeba posiadać zdolności i umiejętności mistrza kuchni. Niekonieczny jest także zakup drogich akcesoriów kuchennych. Należy jedynie opanować kilka prostych technik (metod). Nauczenie się ich sprawi, że nasze dania zachowają pełnię smaku i bogactwo aromatu bez konieczności użycia dużych ilości soli i tłuszczu (co jest oczywiście kwintesencją ZDROWIA).

Zdrowe - Gotowanie na parze
Jest to bardzo zdrowy i tani sposób przyrządzania żywności. Dzięki tej metodzie żywność nie traci wielu cennych składników. Gotując na parze nie trzeba wcale kupować drogich urządzeń – wystarczy perforowany koszyk, który można zawiesić na brzegach garnka z wrzącą wodą. Do wody możemy dodać aromatycznych ziół lub zastąpić ją octem winnym bądź bulionem – dzięki temu nasze potrawy zdecydowanie zyskają na charakterze.

Zdrowe - Grillowanie
Wbrew panującym opiniom jest to bardzo zdrowy i tani sposób przyrządzania żywności. Z ułożonych na ruszcie kawałków mięsa podczas opiekania (zdrowego grillowania) wytapiane są spore ilości tłuszczu. Najzdrowszy do tej zdrowej metody jest węgiel drzewny, a jako podpałki nie powinniśmy używać denaturatu czy benzyny, lecz jedynie specjalnie przeznaczone do tego celu płyny i kostki. Żywność należy kłaść na ruszt dopiero, gdy węgle dobrze się rozżarzą i pokryją delikatną warstewką popiołu. Można do nich dodać gałązkę jałowca lub rozmarynu, dzięki czemu grillowane przez nas mięsa czy ryby nabiorą niezwykłego aromatu (i oczywiście zdrowego smaku).

Zdrowe - Gotowanie
Żeby składniki nie traciły wartości odżywczych, a nasz posiłek był smaczny i zdrowy, należy gotować w jak najmniejszej objętości płynu. Garnek czy rondel powinny odpowiadać wielkością i kształtem przyrządzanemu produktowi. Zamiast wody można użyć bulionu lub octu winnego, które nadadzą warzywom, owocom morza czy mięsu bogatego aromatu, pysznego i zdrowego smaku. Gotowanie pod przykrywką pozwoli nam do minimum ograniczyć użycie płynu.

 
Pozdrawiam
Krzychun78

Więcej ciekawych artykułów o zdrowym i tanim gotowaniu pod adresem:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz