środa, 26 stycznia 2011

Zdrowa i tania domowa potrawa - Kurczak w sosie własnym

WITAM I O ZDROWIE PYTAM ???
Zadbaj o zdrowie bliskich - przygotuj pyszny i zdrowy posiłek.

 Kurczak w sosie własnym

Przygotowanie: 20 min.
Oczekiwanie: co najmniej 3 godziny
Duszenie: 2 godz.
„ZDROWE” PRODUKTY:
Wariant dla rodziny 4 osobowej
1 kurczak
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
5-6 ząbków czosnku
2 łyżki oleju słonecznikowego lub sojowego
1/5 szklanki wody dopiero dodać do duszenia

Czas na działanie - czyli aktywne i zdrowe gotowanie:

1.    Kurczaka oczyścić i wypłukać, podzielić na 2 połówki a następnie oddzielić nogi i skrzydła, można tez piersi podzielić na mniejsze zdrowe kawałki. Włożyć do dużej porcelanowej lub szklanej miski.
2.     Na duży płaski talerz wsypać przyprawę do kurczaka, czosnek (naturalny antybiotyk - samo zdrowie) przecisnąć przez praskę. Dodać olej i wymieszać ręką papkę.
3.     Papkę wysmarować wszystkie zdrowe kawałki kurczaka. Miskę przykryć talerzem i wstawić do lodówki najlepiej na noc ale można na 3 godz.
4.     Przełożyć kurczaka do rondla, podlać wodą i postawić na piecu do duszenia na bardzo małym ogniu. Tak żeby woda tylko lekko mrugała w garnku. Przykryć przykrywką trochę uchylić około 2 milimetry. Po godzinie duszenia przewrócić kawałki kurczaka i dalej dusić na wolniutkim ogniu aż woda odparuje. Kurczak jest soczysty, kleisty i miękki że w ustach sie rozpływa.

DOWIDZENIA - POWODZENIA :-) 
Życzę udanego gotowania
Pozdrawiam
Krzychun78

Wszystko o zdrowym i tanim gotowaniu znajdziesz pod adresem:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz