sobota, 29 stycznia 2011

Zdrowa fasola z tuńczykiem

WITAM I O ZDRÓWKO PYTAM???
Mam przyjemność zaprezentować - domową potrawę oczywiście zdrową, tanią i szybką. Świetnie nadaję się na pożywne i zdrowe śniadanie. Może być ona zdrowym i wyśmienitym daniem nieważne kiedy i nieważne gdzie. Można ją przecież zabrać w pojemniku na piknik czy podać w czasie uroczystości rodzinnych.

Przepis mam od mojej babci, a ona ma od swojej koleżanki (86 lat w pełnym zdrowiu).

Nasze zdrowe składniki:
-          300 g fasoli „Jaś”;
-          duża puszka tuńczyka w oliwie lub oleju (zdrowa porcja Białka);
-          czerwona cebula (zdrowa witamina C);
-          sok z cytryny (zdrowa witamina C);
-          sól i pieprz – do smaku.

Czas na działanie  - czyli aktywne i zdrowe przyrządzanie:
1.      Fasolę trzeba przed gotowaniem namoczyć - najlepiej zalać zimną wodą na całą noc (stara sprawdzona metoda na pozbycie się „meczących gazów” – atmosfera wokół nas będzie zdrowa).
2.      Rano ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie (im mniej soli tym zdrowiej).Przelać na sito, żeby obciekła i wystygła.
3.      Do zimnej fasoli dodać rozdrobnione mięso tuńczyka, pokrojoną drobniutko czerwoną cebulę, polać sokiem z połówki cytryny (może być więcej bo ma być zdrowo).
4.   Wszystko dobrze doprawić solą i pieprzem.
5.      Wymieszać wszystkie zdrowe składniki i gotowe.

Życzę zdrowego i udanego przyrządzania
SMACZNEGO !!!
Pozdrawiam
Krzychun78

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz pod adresem:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz