WITAM I O ZDRÓWKO PYTAM???
Mam przyjemność zaprezentować - domową potrawę oczywiście zdrową, tanią i szybką. Świetnie nadaję się na pożywne i zdrowe śniadanie. Może być ona zdrowym i wyśmienitym daniem nieważne kiedy i nieważne gdzie. Można ją przecież zabrać w pojemniku na piknik czy podać w czasie uroczystości rodzinnych.
Przepis mam od mojej babci, a ona ma od swojej koleżanki (86 lat w pełnym zdrowiu).
Nasze zdrowe składniki:
- 300 g fasoli „Jaś”;
- duża puszka tuńczyka w oliwie lub oleju (zdrowa porcja Białka);
- czerwona cebula (zdrowa witamina C);
- sok z cytryny (zdrowa witamina C);
- sól i pieprz – do smaku.
Czas na działanie - czyli aktywne i zdrowe przyrządzanie:
1. Fasolę trzeba przed gotowaniem namoczyć - najlepiej zalać zimną wodą na całą noc (stara sprawdzona metoda na pozbycie się „meczących gazów” – atmosfera wokół nas będzie zdrowa).
2. Rano ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie (im mniej soli tym zdrowiej).Przelać na sito, żeby obciekła i wystygła.
3. Do zimnej fasoli dodać rozdrobnione mięso tuńczyka, pokrojoną drobniutko czerwoną cebulę, polać sokiem z połówki cytryny (może być więcej bo ma być zdrowo).
4. Wszystko dobrze doprawić solą i pieprzem.
5. Wymieszać wszystkie zdrowe składniki i gotowe.
SMACZNEGO !!!
Pozdrawiam
Krzychun78
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz pod adresem:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz