Pomidory spożywane są pod różnymi postaciami: w stanie surowym, jako składnik zup, sosów, sałatek, kanapek, potraw z ryżu. Pomidory są też przetwarzane na soki, przeciery i koncentraty.
Pomidory są bogate w likopen - przeciwutleniacz, który przeciwdziała zachorowaniom na nowotwory (zwłaszcza na raka prostaty). Likopen jest szczególnie przyswajalny dla człowieka w formie poddanej termicznej obróbce (przetwory pomidorowe). Dlatego też więcej tego związku będzie przyswojone w sosie pomidorowym czy sałatce z oliwą niż w surowych pomidorach.
To tak tytułem wstępu a teraz do dzieła :-)
Sałatka z fetą i pomidorami
PRODUKTY
3 duże pomidory
27 dag sera feta
1 mała czerwona cebula
trochę pora
4 ząbki czosnku w zalewie np. chilli
sól, pieprz (do smaku :-) )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz