sobota, 29 stycznia 2011

Makaron w bazyliowym pesto z pomidorkami - super zdrowe danie

WITAM I O ZDRÓWKO PYTAM???
Mam przyjemność zaprezentować kolejną - domową potrawę oczywiście zdrową, tanią i szybką. Świetnie nadaję się na pożywny i zdrowy obiad, choć może być wyśmienitym i zdrowym dodatkiem do dania głównego.
 Przepis mam od mojego kolegi, który podobno przywiózł go ze słonecznej Italii.
Nasze zdrowe składniki:
Przygotowanie całego zdrowego posiłku - 0,5 godziny
-          20 -25 dag makaronu (mogą być wstążki, rurki)
-       pół szklanki jogurtu naturalnego (natura – samo zdrowie)
-       pół szklanki pomidorków koktajlowych (bardzo zdrowe szczególnie w chorobach nowotworowych)

-       ser feta,
-       sól i pieprz do smaku
oliwki (opcjonalnie – jeśli ktoś lubi)

Pesto:
-          półtora szklanki świeżej bazylii;
-          pół szklanki świeżej pietruszki;
-          1 ząbek czosnku (bardzo zdrowy - naturalny antybiotyk);
-          pół łyżki soku z cytryny (zdrowa witamina C);
-          2 łyżki orzeszków piniowych;
-          1/3 szklanki oliwy
-          1/4 szklanki parmezanu

Czas na działanie  - czyli aktywne i zdrowe przyrządzanie:
1.      Makaron ugotować (Al dente - makaron przyrządzony w zdrowy sposób powinien być jędrny, lekko twardy i stawiać lekki opór zębom). Przelać zimną wodą.
2.      Wszystkie zdrowe składniki na PESTO zmielić blenderem, w razie potrzeby dodać odrobinę więcej oliwy.
3.      Jogurt wymieszać z pesto, a następnie dodać do makaronu ( nie może byc gorący!)
4.      Pomidorki pokroić na połówki i dodać do makaronu.
5.      Na wierzch naszego zdrowego dania posypać odrobiną sera feta i opcjonalnie oliwkami.

Życzę zdrowego i udanego przyrządzania
SMACZNEGO !!!
Dowidzenia - Powodzenia
Krzychun78

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz pod adresem:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz