wtorek, 1 lutego 2011

Zdrowe gotowanie na parze

Ta bardzo zdrowa i tania metoda przyrządzania potraw została rozsławiona przez azjatów (długo żyjących, zdrowych i witalnych chińków oraz japończyków). Jest to metoda naprawdę zdrowa (świadczą o tym liczby umieszczone w dziennikach statystycznych). Średnia długość życia azjatów jest naprawdę imponująca.

Do naszego kraju „ZDROWE GOTOWANIE NA PARZE” dotarło stosunkowo niedawno. Polacy lubią jeść tłusto i bardzo niezdrowo. Swoje potrawy smażą na niezdrowym tłuszczu (często smalcu), a gotowanie tylko w wodzie (czasami na wywarze) spotka się z ogromną nieufnością. Duża niewiedza w materii „ZDROWEGO GOTOWANIA NA PARZE” zniechęca nas do tej bardzo prostej i super zdrowej metody.

Pisząc ten artykuł chciałbym zachęcić naszych rodaków do zdrowego stylu gotowania. Wbrew panującym opiniom (niezdrowych zresztą) metoda „ZDROWEGO GOTOWANIA NA PARZE” nie wymaga zbyt wielkiego nakładu czasu i wysiłku (jest tania i szybka). Cóż może być prostsze, niż wrzucić np. zdrową rybę i ziemniaki (mogą być w zdrowej skórce) na kosz do parowania, poczekać kilka minut, po czym włożyć ją na talerz?

Nie trzeba wysublimowanego i drogiego sprzętu. Wystarczy prosty, tani garnek, metalowe sitko, żaroodporne naczynie, talerz i pokrywka! Bardziej zaawansowani zaopatrzą się w specjalny kosz i woka.

Dietetycy są wyjątkowo zgodni, co do zalet tej super zdrowej metody. Okazuje się bowiem, że przygotowane tak potrawy są najwyższej jakości pod względem zawartości witamin i minerałów. Dlaczego? Bo „ZDROWE GOTOWANIE NA PARZE” w znaczący sposób ogranicza ich „degradację”! Żywność nie jest zanurzana w wodzie, a zatem nie dochodzi do wypłukiwania zdrowych składników odżywczych. Podobnie minerały i witaminy zostają zachowane w znacznie większym stopniu niż podczas tradycyjnego gotowania. Nie można też zapominać, że posiłki gotowane na parze nie wymagają używania tłuszczu (czyli samo zdrowie). Jeśli chodzi o smaki naszych zdrowych potraw to zachowują one swój naturalny, świeży i intensywny aromat. Ponadto potrawy zachowują naturalny kolor i świetnie się prezentują na talerzu(naturalny, zdrowy wygląd). Podczas „ZDROWEGO GOTOWANIA NA PARZE” nic się nie zmarnuje - wodę, która wyciekła na naczynie możemy wykorzystać do sporządzenia ZDROWEGO sosu.
 
Co gotować na parze? Najlepiej „ZDROWE GOTOWANIE NA PARZE” sprawdza się w przypadku zdrowych warzyw, białego delikatnego mięsa, ryb i owoców morza.
Jak zdrowo gotować na parze? Najczęściej gotujemy w woku lub garnku z wrzącą wodą wlaną do wysokości 2-3 cm. Składniki umieszcza się w specjalnym koszyku, który wykłada się liśćmi sałaty lub kapusty pekińskiej aby zapobiec przywieraniu potraw. Koszyk przykrywamy pokrywką i wstawiamy do taniego naczynia (woka lub garnka).

Skoro już wszystko wiemy co i jak „ZDROWO GOTOWAĆ NA PARZE”, pozostaje przystąpić do działania. Dla lepszego rozeznania zamieszczam na stronie kilka przykładowych przepisów. Smacznego!
Czas na działanie  - czyli aktywne i zdrowe gotowanie(oczywiście na parze):

Życzę udanego mieszania w garnkach

Pozdrawiam
Krzychun78

Wszystko o zdrowym i tanim gotowaniu znajdziesz pod adresem:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz